BLOG

Rękawiczki nitrylowe, lateksowe, a może dziane? Wszystko o rękawicach ochronnych

Rękawiczki ochronne to niezbędny element wyposażenia pracowników, którzy wykonują obowiązki związane z choćby minimalnym narażeniem zdrowia. Zabezpieczają nie tylko przed czynnikami mechanicznymi, ale również groźnymi substancjami chemicznymi i patogenami. Ze względu na zagrożenie koronawirusem, w ostatnim czasie stosowanie rękawic ochronnych stało się niezwykle powszechne – już nie tylko w miejscach pracy. Jeśli zastanawiasz się, które z rękawic będą najodpowiedniejsze dla Ciebie i Twoich pracowników, zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem.

 

Odzież jednorazowa – niezbędna w pracy i nie tylko

Środki ochrony indywidualnej, czyli wszelkie wyposażenie chroniące przed zagrożeniami dla życia i zdrowia, są absolutnie niezbędne w większości miejsc pracy. Jednymi z najpowszechniej stosowanych akcesoriów są rękawiczki ochronne, które – w zależności od rodzaju – izolują dłonie pracowników od różnych szkodliwych czynników.

 

Rękawiczki gumowe-jednorazowe dziś znane są doskonale zdecydowanie szerszemu gronu, ze względu na panującą pandemię COVID-19. Ministerstwo zdrowia zaleca ich stosowanie nie tylko osobom wykonującym obowiązki służbowe; w rękawiczkach ochronnych ludzie pokazują się również w sklepach i innych miejscach użyteczności publicznej.

 

Przed zamówieniem rękawic ochronnych, warto zapoznać się z ich szczegółową specyfikacją. Nie wszystkie rękawiczki gumowe-jednorazowe mają bowiem takie same właściwości. Jako główny producent odzieży jednorazowej dla branży spożywczej, w Global Food Hygiene o rękawiczkach ochronnych wiemy wszystko.

 

Rękawiczki ochronne – kategorie

Najistotniejszą cechą rękawic ochronnych pozostaje to, przed jakimi zagrożeniami mogą zabezpieczyć dłonie osób je użytkujących. Środki ochrony rąk dzieli się na 3 podstawowe kategorie określające, w jakich sytuacjach powinny być stosowane. Wszystkie rękawice – niezależnie od kategorii – muszą spełniać normę PN-EN 420, odnoszącą się do ich budowy.

 

 Rękawiczki ochronne I kategorii

To rękawice, które są w stanie zabezpieczać tylko w przypadku niskiego ryzyka. Takie środki zabezpieczą dłonie przed działaniem lekkich detergentów, temperatur do 50 stopni Celsjusza, a także czynnikami mechanicznymi działającymi powierzchownie (np. lekkimi drganiami, uderzeniami, otarciami).

 

W Global Food Hygiene dysponujemy rękawiczkami kategorii I jednorazowego użytku, gwarantujące wysoki komfort pracy. Osobom poszukujących idealnych rękawic do pracy w dziale spożywczym polecamy w szczególności wygodne rękawice nitrylowe.

 

 

Rękawiczki ochronne kategorii II

Zapewniają ochronę rąk podczas prac o średnim ryzyku. Warto sięgnąć po nie podczas kontaktu z różnego rodzaju chemikaliami, a także w trakcie czynności, które narażają dłonie na silniejsze urazy mechaniczne i temperaturę do 100 stopni Celsjusza. Osobom oczekującym wyższego poziomu ochrony, polecamy nasze rękawiczki nitrylowe Grippaz, stanowiące sprytne połączenie rękawiczek jedno i wielorazowych.

Rękawiczki ochronne kategorii III

To rękawiczki ochronne przeznaczone do prac wiążących się z wysokim ryzykiem uszkodzenia dłoni oraz rąk, np. poprzez groźne środki chemiczne lub wysokie napięcie.

 

Normy rękawiczek ochronnych

Aby mieć pewność, że dany model rękawic ochroni Cię przed konkretnymi czynnikami warto sprawdzić, czy spełnia on określone normy. Z symbolami, piktogramami oraz ich opisami możesz zapoznać się, sprawdzając poniższą tabelę

EN 420

 

Norma EN420

obliguje wszystkie rękawice ochronne do zgodności z jej wymaganiami. Ustala ogólne wymagania dotyczące konstrukcji, projektowania, metody testowania rękawic. Odporność użytych materiałów na przenikanie wody, niezawodność, komfort, skuteczność oznakowania i informacji dostarczonych przez producenta.

 

EN 388 (2343AP)

 

 

 

 

Norma EN388 

Najczęściej spotykane rękawice. Muszą spełniać wymogi normy PN-EN 388:2017-02, która zastępuje normę PN-EN 388:2006. Mogą należeć do kategorii II lub III.

Na rękawicach tych znajdziesz następujące oznaczenia:

  • odporność na ścieranie w skali 0-4
  • odporność na przecięcie w skali 0-5
  • odporność na rozerwanie (rozdarcie) w skali 0-4
  • odporność na przekłucie (przebicie) w skali 0-4

Kolejność tych oznaczeń jest zawsze taka sama. Czyli np. w pozycji drugiej zawsze znajduje się parametr odporności na przecięcie.

Ostatnimi czasy, na rękawicach występują jeszcze dwa dodatkowe parametry:

  • odporność na przecięcie wg PN-EN ISO 13997:2003 w skali A-F
  • odporność na uderzenie (P) – nie ma skali; jeśli litera „P” widnieje, rękawica chroni przez uderzeniem, jeśli oznaczenia nie ma, to rękawica nie chroni przed uderzeniem.

 

EN 374
ADF

 

EN 374

Rękawice chroniące przed zagrożeniami chemicznymi i biologicznymi

Rękawice kategorii III. Oznakowania na tych rękawicach pochodzą z rodziny norm EN 374.

Piktogram po lewej stronie ma wyższą odporność chemiczną, ponieważ są wskazane konkretne czynniki, na działanie których rękawice zostały przetestowane.

Piktogram z prawej strony ma niższą odporność i rękawice te mogą być stosowane tylko do nieagresywnej chemii.
Odporności na przenikanie czynników chemicznych

Parametr ten jest badany na podstawie normy PN-EN 16523-1:2015-05, która zastąpiła normę PN-EN 374-3:2005.

Testowana substancja chemiczna:

  • A – metanol B – aceton
  • C – acetonitryl
  • D – chlorek metylu
  • E – dwusiarczek węgla
  • F – toluen
  • G – dwuetyloamina
  • H – czterowodorofuran
  • I – octan etylu
  • J – n-Heptan
  • K – soda kaustyczna
  • L – kwas siarkowy 96%
  • M – Kwas azotowy 65%
  • N – Kwas octowy 99%
  • O – Roztwór amoniaku 30%
  • P – Nadtlenek wodoru 30%
  • S – Kwas fluowodorowy 40%
  • T – Formaldehyd 37%

 

PN-EN ISO 374-1:2017-01

PN-EN ISO 374-1 / Typ A – Czas przenikania min. 30 minut dla co najmniej 6 substancji z listy.

PN-EN ISO 374-1 / Typ B – Czas przenikania min. 30 minut dla co najmniej 3 substancji z listy.

PN-EN ISO 374-1 / Typ C – Czas przenikania min. 10 minut dla co najmniej 1 substancji z listY

EN 511

 

231

Rękawice chroniące przed niską temperaturą

  • Rękawice kategorii III. Zgodność z normą PN-EN 511:2009.
  • izolacja termiczna rękawicy – odporność na zimno konwekcyjne w skali 0-4
  • odporność materiału rękawicy w kontakcie z zimnym przedmiotem – odporność na zimno kontaktowe w skali 0-4
  • przepuszczanie wody w skali 0-1, gdzie: 0 – woda przenika po 30 minutach; 1 – woda nie przenika
EN 374 -1

LEVEL

EN 374 -5

 

Odporność na przesiąkanie

  • Parametr wyznaczany według normy PN-EN 374-2:2015-04, która zastąpiła normę PN-EN 374-2:2005.
  • LEVEL 1
  • LEVEL 2
  • LEVEL 2

Ochrona przed bakteriami i grzybami

  • Na podstawie spełnienia wymagań normy PN-EN ISO 374-5:2017-02.

 

 

EN 374 –5


VIRUS

Ochrona przed wirusami

Na podstawie spełnienia wymagań normy PN-EN ISO 374-5:2017-02.

 

EN 1247/A1

typ A

2343

EN 407

234332

Rękawice ochronne dla spawaczy (spawalnicze)

Rękawice kategorii II. Norma PN-EN 12477:2005 i jej rozszerzenie PN-EN 12477:2005/A1:2007.

Typy rękawicy:

typ A – przeznaczone do metody MIG/MAG i MMA (przewaga właściwości ochronnych nad manualnymi)

typ B – przeznaczone do metody TIG (przewaga właściwości manualnych nad ochronnymi)

typ A/B – spełniają wymagania obu typów.

Oprócz tego, rękawice muszę mieć podane oznakowania i parametry ochrony przed zagrożeniami mechanicznymi PN-EN 388:2017-02 i zagrożeniami wynikającymi z kontaktu z ogniem / wysoką temperaturą PN-EN 407:2007.

Rękawice jednorazowe

Dopuszczone do użytku medycznego

Rękawice muszą spełniać wymogi normy PN-EN 455-1:2004. Same rękawice zazwyczaj nie mają na sobie żadnych piktogramów. Norma nie określa wzoru piktogramu, więc najważniejszy jest numer normy podany na opakowaniu. Czasami producenci umieszczają na pudełkach znaki krzyża lub strzykawki, aby wizualnie określić przeznaczenie rękawiczek. Nie jest to jednak regułą.

Dopuszczone do kontaktu z żywnością

Co jeszcze znajduje się na rękawicach?

♦  Oznakowanie producenta (nazwa, logo, nazwa handlowa rękawic, nr katalogowy rękawic itp)

♦  Rozmiar rękawicy (od 6 do 11)

♦  Znak CE – przy okazji zamieszczam też właściwe proporcje znaku. Inne proporcje nie są prawidłowym oznakowaniem!

♦  Numer jednostki badającej jakość wyrobu – zwykle jest umieszczony obok znaku CE.

 

 Normy rękawiczek ochronnych

Aby mieć pewność, że dany model rękawic ochroni Cię przed konkretnymi czynnikami warto sprawdzić, czy spełnia on określone normy. Z symbolami, piktogramami oraz ich opisami możesz zapoznać się, sprawdzając poniższą tabelę.

 

 

Rękawiczki dziane – doskonałe uzupełnienie modeli gumowych

Warto wiedzieć, że również rękawiczki dziane mogą znaleźć szerokie zastosowanie podczas pracy. Noszone samodzielnie, skutecznie chronią przed lekkimi czynnikami mechanicznymi, z kolei używane jako wkład do rękawiczek jednorazowych-gumowych zwiększają komfort oraz higienę pracy. Rękawiczki dziane doskonale sprawdzają się w przemyśle jubilerskim, kosmetycznym, czy też podczas pracy w archiwach.

W Global Food Hygiene znajdziesz rękawiczki dziane szyte z bawełny oraz poliestru. Takie połączenie materiałów zapewnia rękawiczkom rozciągliwość, a jednocześnie wytrzymałość i przewiewność. W naszej ofercie znajdują się rękawiczki dziane wyprodukowane z bawełny naturalnej lub bielonej.

 

Rękawiczki antyprzecięciowe, a antyprzekłuciowe

Podczas poszukiwań trwałych rękawic, można spotkać się z określeniem produktów jako antyprzekłuciowe i antyprzecięciowe. Jak sama nazwa wskazuje, pierwszy typ rękawiczek jest odporny na przekłucia spowodowane ostrymi przedmiotami – wszystko dzięki specjalnym wzmocnieniom materiału. Rękawice antyprzecięciowe wyróżniają się dodatkową, wzmożoną odpornością na cięcie. Dziś często można spotkać się z połączeniem tych dwóch typów odporności w jednym modelu rękawic.

 

Rękawice wielokrotnego użytku – konserwacja

Wiele osób decyduje się na zakup rękawiczek wielorazowych – za tym wyborem najczęściej stoją przede wszystkim kwestie praktyczne i ekonomiczne. Aby rękawice wielorazowe rękawice dziane, robocze, gumowe i metalowe posłużyły Ci przez dłuższy czas, wymagają odpowiedniej konserwacji.

 

W przypadku rękawiczek dzianych i roboczych powlekanych, sprawa pozostaje dość oczywista – po zastosowaniu wystarczy je wyprać. Rękawice gumowe wielorazowego użytku można czyścić pod bieżącą wodą, z zastosowaniem odpowiednich detergentów. Warto pamiętać również o przechowywaniu rękawic w suchym, chłodnym miejscu, z dala od szkodliwych czynników.

 

Specyficzną grupą rękawic wielorazowych są modele metalowe, również dostępne w naszej ofercie. To rękawice dla osób wymagających absolutnej niezawodności, stosowane m.in. w przetwórstwie mięsnym. Prócz dbania o ich czystość, konieczne może okazać się okresowe naprawianie rękawic.

 

Rękawiczki jednorazowe i wielorazowe – gwarancja bezpiecznej, wygodnej pracy

Rękawiczki ochronne to jedna z podstaw bezpieczeństwa i komfortu pracy w większości prac przemysłowych. Kupując je zawsze zwracaj uwagę na to, czy są dopasowane do specyfik pracy, która wykonywana jest w Twoim przedsiębiorstwie.