Pracownicy firm zajmujących się produkcją oraz przetwórstwem artykułów spożywczych zobowiązani są do noszenia odzieży roboczej, oraz jednorazowej odzieży ochronnej, by spełnić odpowiednie normy sanitarno-epidemiologiczne. Pracodawcy są z kolei odpowiedzialni za zapewnienia pracownikom odpowiednich elementów ubioru oraz ochrony indywidualnej, dostosowanej do potrzeb i charakteru pracy przez niego wykonywanej. Odzież robocza dla osób posiadających kontakt z żywnością powinna spełniać surowe wymagania, zapewniające bezpieczeństwo zarówno pracownikom, jak i produktów.

Odzież robocza dla pracowników przemysłu spożywczego

czepek harmonijka

Pracownicy sektora spożywczego powinni nosić minimalistyczne zestawy odzieży. Składają się na nie najczęściej spodnie, koszulka, czapka i w razie potrzeby bluza rozpinana, kurtka lub kamizelka. Odzież nie powinna posiadać dodatkowych, zewnętrznych kieszeni, a preferowanymi zapięciami są rzepy, zastępujące guziki oraz zatrzaski. Istotny jest także odpowiedni dobór obuwia – powinno ono być łatwe w utrzymaniu czystości, odpowiednio chronić stopę przed chłodem i wilgocią, a także zapewniać odpowiednią amortyzację. W przemyśle spożywczym często wybierane jest obuwie z tworzywa EVA – klapki, trzewiki lub kalosze piankowe spełniają obowiązujące normy i dodatkowo są odporne na czynniki chemiczne stosowane w przemyśle. Bardzo ważne jest także nakrycie głowy, które zapobiega wpadnięciu włosów do produktów żywnościowych. Na miejscu pracy wymagane jest zatem noszenie czapek lub zastosowanie innego zabezpieczenia włosów, na przykład czepek harmonijka lub kominiarka astrocap z maseczką. Mężczyźni noszący brodę powinni zabezpieczyć ją przy pomocy specjalnych maseczek.

Jednorazowa odzież ochronna: rękawiczki, czepki, fartuchy foliowe

odzież ochronna

Osobiste wyposażenie ochronne pracownika stanowi najczęściej odzież jednorazowa. Są to przede wszystkim wszelkiego rodzaju czepki, maseczki, rękawiczki, osłony na obuwie, zarękawki oraz fartuchy. Tego typu elementy bardzo szybko się zużywają, zatem produkcje z branży spożywczej potrzebują stałych dostaw i praktycznych rozwiązań dla swoich pracowników. Z tego względu bardzo często stosowany jest fartuch foliowy w rolce. Dzięki temu rozwiązaniu każdy pracownik w razie potrzeby może wymienić go na nowy podczas swojej pracy. Do produkcji odzieży jednorazowej wykorzystywane mogą być różne materiały, najczęściej folie HDPE oraz polipropyleny, z których wykonany może zostać czepek lub fartuch fizelinowy, a także inne artykuły BHP.

Odzież robocza dla branży spożywczej powinna charakteryzować się jasnymi kolorami oraz wysoką trwałością i odpornością na środki dezynfekujące, tłuszcze oraz częste pranie w wysokich temperaturach. Każdy pracownik, poza odpowiednim strojem powinien mieć zapewniony nieograniczony dostęp do artykułów ochrony indywidualnej, takich jak rękawiczki, fartuchy oraz czepki. Odpowiednie jego wyposażenie wpływa nie tylko na higienę pracy, lecz także bezpieczeństwo i wysoką jakość produktów spożywczych.