Podstawowe wyposażenie gastronomii
Zakup niezbędnego wyposażenia dla gastronomii powinien być uzależniony od charakteru lokalu oraz zakresu jego działań. Istnieje jednak uniwersalna lista kategorii, według której warto kompletować profesjonalny sprzęt gastronomiczny:
- urządzenia do obróbki mechanicznej (np. nadziewarki, szatkownice, wilki do mięsa),
- urządzenia do obróbki termicznej (np. kuchenki, frytownice, piece, grille, opiekacze),
- urządzenia chłodnicze (m.in. lodówki, zamrażarki, szafy do sezonowania mięsa, witryny chłodnicze),
- sprzęty kuchenne (m.in. noże, ostrzałki, garnki),
- artykuły stołowe (porcelana, sztućce, naczynia do serwowania),
- sprzęt do kawy i herbaty (ekspres, młynek, czajnik).
Wśród wyposażenia dla gastronomii powinny znaleźć się także artykuły i środki higieniczne:
- zmywarki gastronomiczne,
- filtry do wody,
- zmiękczacze do wody,
- sterylizatory,
- naświetlacze do jaj,
- separatory tłuszczu,
- dozowniki,
- kosze na śmieci + worki foliowe,
- chemia.