Co to jest HACCP?
Skrót HACCP z angielskiego oznacza Hazard Analysis and Critical Control Points System. Ma na celu zadbać o maksymalne bezpieczeństwo pracy związanej w jakikolwiek sposób z żywnością. System wiąże się nie tylko ze zgodami na działalność otrzymywanymi od sanepidu, ale również z procedurami postępowania w różnych sytuacjach czy z odzieżą ochronną pracowników. Audyty HACCP obejmują między innymi kontrolę:
- stanu technicznego budynku i jego otoczenia,
- wydzielenia odpowiednich pomieszczeń do konkretnych zastosowań (produkcyjnych, socjalnych, magazynowych),
- produkowania, przechowywania i transportowania żywności,
- realizowania dobrych praktyk higienicznych,
- maszyn i sprzętów stosowanych na terenie zakładu pracy,
- kwalifikacji pracowników i odpowiedniego ich zabezpieczenia przez pracodawcę.
System HACCP ma na celu wyeliminować lub zminimalizować wszystkie zagrożenia fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne, które mogą dotyczyć pracowników lub produktów przetwarzanych na terenie danego zakładu. System musi być stosowany i i kontrolowany cały czas – działania jednorazowe są w tym przypadku niewystarczające. Bardzo szczegółowo reguluje on wszystkie wymagania związane z budynkiem, maszynami i pracownikami, ponieważ to od przestrzegania tych norm zależy zdrowie i bezpieczeństwo wielu ludzi – nie tylko tych pracujących na terenie konkretnego zakładu, ale również tych, którzy później nabywają produkty w nim wytworzone. Interesującą ciekawostką jest to, że pierwotnie system HACCP powstał na zamówienie NASA w celu wyprodukowania żywności o odpowiednim poziomie bezpieczeństwa dla astronautów. W późniejszym czasie zapadła decyzja o zaadaptowaniu tego systemu na warunki związane z żywnością, która sprzedawana jest w sklepach, hotelach czy restauracjach.