Zagrożenia w przemyśle mięsnym
Zagrożenia, które mogą dotyczyć przemysłu mięsnego to między innymi czynniki związane z:
- ryzykiem skażenia mikrobiologicznego – w zakładach związanych z przetwórstwem lub ubojem zwierząt mogą znaleźć się toksyny, wirusy, grzyby, alergeny oraz wytwarzane przez wspomniane mikro i makroorganizmy substancje,
- hałasem, niską temperaturą, wysoką wilgotnością i nieodpowiednim oświetleniem,
- niebezpiecznymi lub drażniącymi substancjami chemicznymi,
- przetwórstwem i załadunkiem ręcznym – ryzyko przecięć, zranień i upadków ciężkich przedmiotów na kończyny lub głowę,
- ruchomymi elementami maszyn i urządzeń technicznych stosowanych w zakładzie,
- obciążeniami fizycznymi takimi jak potrzeba ciągłego przebywania w tej samej pozycji czy wykonywaniem powtarzalnych ruchów,
- porażeniem prądem, poparzeniem lub wybuchem.
Na szczęście wprowadzając do zakładu związanego z przetwórstwem mięsnym odpowiednie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, można zminimalizować ryzyko oddziaływania nieprzyjemnych skutków wymienionych zagrożeń na pracowników. Wystarczy jedynie zapoznać się z zasadami BHP w przemyśle mięsnym oraz wprowadzić je w życie, a następnie regularnie je kontrolować.