Podstawowe przepisy BHP w gastronomii
Obowiązki pracownika i pracodawcy ustawodawca zawiera między innymi w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.
Wśród podstawowych przepisów znajduje się obowiązek regularnej kontroli stanu technicznego budynku, sprzętu, czy wentylacji. Nie bez znaczenia pozostaje także wyposażenie lokalu w podstawowe środki ochrony osobistej, zapewnienie apteczek, czy też gaśnic w łatwo dostępnych miejscach. Każdy pracownik rozpoczynający pracę w lokalu, musi przejść szkolenie wstępne z zasad BHP w gastronomii. Regularnie powinny odbywać się także szkolenia okresowe – przypominające. Każda zatrudniona osoba musi posiadać niezbędne uprawnienia do pracy w kuchni – badania lekarskie oraz orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych. Według BHP, w kuchni każdemu pracownikowi stawia się wymagania związane z zachowywaniem odpowiedniego poziomu higieny, a w szczególności: krótkich (najlepiej niepomalowanych) paznokci, zgłaszania pracodawcy choroby, częstego mycia i dezynfekcji rąk oraz narzędzi pracy. Pracodawca jest zobowiązany prowadzić rejestr wypadków oraz regularnie kontrolować poziom bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie. Warto stosować też audyty BHP, które są przeprowadzane przez profesjonalistów.