SKAŻENIE PRODUKTU
Produkcja wyrobów mięsnych wiąże się z zagrożeniem skażenia produktu czynnikiem mikrobiologicznym, fizycznym lub chemicznym. Każdy producent wyrobów mięsnych zobligowany jest do dostarczenia produktu bezpiecznego dla zdrowia i przydatnego do spożycia, zgodnie z określonym na opakowaniu okresem przydatności. Produkty skażone, które trafią do sklepowego obiegu będą stanowić ogromne niebezpieczeństwo dla zdrowia, a nawet życia konsumenta. Dodatkowo spowodują straty materialne i wizerunkowe producenta.
Jednym z najważniejszych czynników gwarantujących produkcję wysokiej jakości żywności jest odpowiedni poziom higieny. W Polsce od 2006 roku obowiązują przepisy, które nakładają na producentów spożywczych obowiązek wdrażania systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli). Założeniem tego systemu jest wczesne wykrywanie i całkowita eliminacja zagrożeń już w czasie i miejscu ich powstawania. Według tych założeń każdy pracownik, który ma styczność z produktem podczas procesu przetwarzania powinien posiadać odpowiednie zabezpieczenie oraz przestrzegać obowiązujących procedur. Dotyczy to utrzymania higieny w ciągu pracy na liniach produkcyjnych, ubioru, procesów mycia i dezynfekcji. Brak odpowiedniego zabezpieczenia może powodować także zagrożenie dla samego pracownika.