Przemysł mięsny - foliowa odzież ochronna

Na pracowników zakładów mięsnych spada wiele zagrożeń i niewygód związanych z pracą. Wśród nich można wymienić między innymi działanie w różnych temperaturach, na śliskich powierzchniach, z ostrymi i ciężkimi przedmiotami oraz maszynami. Dowiedz się, jaka powinna być odzież ochronna dla przemysłu mięsnego.

Przepisy BHP w zakładach mięsnych

Pracę w miejscach związanych z przemysłem mięsnym regulują dokładnie przepisy BHP, które określają nie tylko wymagania związane z warunkami pracy, lokalem czy procedurami bezpieczeństwa, ale także ważne dla bezpieczeństwa czynności pracodawcy i pracownika. Wśród podstawowych obowiązków pracodawcy znajduje się zapewnienie pracownikom adekwatnych środków ochrony zbiorowej i indywidualnej, czyli wszelkich artykułów i akcesoriów jednorazowych, jak również odzieży i obuwia do pracy. Po stronie pracodawcy leży szkolenie pracownika z zakresu ich odpowiedniego używania i prowadzenie ewidencji wydawanych środków ochrony osobistej. Pracownik jest zobowiązany do stosowania wydanych mu środków w czasie pracy, a także używania ich zgodnie z przeznaczeniem. Wszelkie usterki i ubytki w środkach ochrony indywidualnej, musi natychmiast zgłosić pracodawcy.

Czynniki zagrażające pracownikom w zakładach

Najczęściej występującym wypadkiem przy pracy w zakładach mięsnych jest skaleczenie – mniej lub bardziej poważne. Zagrożenie to można znacznie ograniczyć, dobierając pracownikom odpowiednie akcesoria i odzież ochronną, a także wyposażając ich w odpowiednie do pracy noże masarskie. Wśród potencjalnych zagrożeń czyhających na pracowników takich miejsc znajdują się również kolizje z maszynami ruchomymi lub poślizgnięcia na śliskiej czy mokrej podłodze. W zakładach związanych z przetwórstwem mięsnym podłoga często jest zalana wodą lub tłuszczem.

Wyposażenie zakładów mięsnych – jakie standardy powinno spełniać?

Wyposażenie zakładów mięsnych ma spełniać wszystkie standardy bezpieczeństwa i higieny pracy, czyli musi być dostosowane do poziomu zagrożenia i warunków, z którymi pracownik styka się na danym stanowisku. Wyposażenie powinno być także odpowiednio dobrane do rozmiaru odzieży i obuwia pracownika, a także być wystarczająco ergonomiczne, żeby zapewnić mu swobodę ruchów. Odzież ochronna powinna być oznakowana znakiem CE, a także zabezpieczać przed:

  • przecięciem lub ukłuciem w korpus, ręce i przedramiona,
  • upadkiem na głowę lub nogi ciężkich przedmiotów,
  • poślizgnięciem się na śliskiej powierzchni,
  • skutkami nadmiernego hałasu w pracy,
  • kontaktem z drobnoustrojami chorobotwórczymi,
  • zbyt wysoką lub zbyt niską temperaturą,
  • porażeniem prądem w trakcie uboju zwierząt.

Odzież ochronna dla przemysłu mięsnego

Stosowanie środków ochrony osobistej na niektórych stanowiskach związanych z przetwórstwem mięsnym jest niezbędne. Odzież ochronna dla przemysłu mięsnego ma chronić pracowników przed urazami mechanicznymi, chemicznymi i termicznymi. Standardem jest fartuch wodoochronny dla przemysłu mięsnego, najczęściej wielorazowy. Taki fartuch jest grubszy, niż jednorazowy kitel, pozwala na lepszą ochronę przed przecięciem i temperaturą, a jednocześnie ma doskonałe właściwości wodoodporne.

Innym rodzajem ubrania ochronnego stosowanego w przemyśle mięsnym są fartuchy metalowe, które zakłada się za pomocą specjalnych szelek lub pasów biodrowych. Tego rodzaju fartuchy maksymalnie chronią przed przecięciem cały korpus pracownika. Do standardowej odzieży stosowanej w przemyśle mięsnym należą także rękawice antyprzecięciowe, wykonane z drobnej, metalowej siateczki, przypominającej kolczugę. Rękawice metalowe tego rodzaju mogą być krótkie i chronić wyłącznie dłoń lub długie, by zapobiegać przerwaniu ciągłości tkanek również na przedramionach. Zapinane mogą być na regulowany pasek lub haczyki. Mimo tego, że rękawice wykonane są w metalu, zapewniają odpowiedni poziom mobilności dłoni.

Ochrona twarzy i włosów

W zakładach pracy należy nosić także maski ochronne i odpowiednią ochronę oczu lub włosów, a w miejscach, w których operuje się ciężarami na wysokości, nawet specjalne hełmy chroniące przed skutkami upadku ciężkiego przedmiotu na głowę. W zakresie standardowej ochrony włosów i twarzy mamy do wyboru kominiarki, maski, czepki i czapki. Kominiarki wykonane są z folii i chronią przed dostawaniem się do żywności śliny lub włosów osób pracujących z nią. Pracowników chronią natomiast przed roznoszeniem drobnoustrojów czy wdychaniem zagrażających substancji. Służą temu także maski, które jednak nie zapewniają wystarczającej ochrony włosów. Należy je wówczas połączyć z czepkami na włosy lub czapkami, które zapewnią jednocześnie komfort cieplny. Pracownikom, którzy noszą brodę, trzeba oddać do użytkowania specjalne czepki, które ją zakrywają.

Odzież foliowa

Zdecydowanie największy wybór mamy w zakresie wyboru odzieży foliowej, która chociaż nie chroni przed przecięciem, pozwala na zachowanie odpowiedniego poziomu higieny w zakładzie pracy. Ten rodzaj odzieży chroni przed zamoczeniem, zabrudzeniem i zapyleniem ubrań pracownika. Ogranicza także możliwość przedostania się jakichkolwiek elementów z ubrań prywatnych do jedzenia. Oprócz odzieży foliowej można dostać świetnej jakości ochraniacze foliowe na buty, będące odpowiednim wyborem dla osób z zewnątrz, które wchodzą do zakładu, dla osób nadzorujących pracę lub pracowników, którzy nie potrzebują podnosków. Odzież foliowa to najwyższy poziom higieny, ponieważ po skończonej zmianie wyrzucamy ją do kosza. Nie trzeba jej prać, czyścić, i dezynfekować. Jeśli decydujemy się na wybór odzieży foliowej do zakładu, konieczne jest także zaopatrzenie się również w dystrybutory, które w higieniczny sposób będą podawać pojedyncze sztuki odzieży pracownikom.

Obuwie ochronne dla przemysłu mięsnego

Obuwie ochronne dla przemysłu mięsnego musi mieć podnosek kompozytowy lub stalowy, który ochroni stopę przed zmiażdżeniem w razie wypadku. Powinno być także wodoodporne i mieć antypoślizgową podeszwę, która zmniejszy ryzyko poślizgnięcia się w pracy. Standardem są buty wsuwane lub zapinane na rzepy w kolorze białym. Widać na nich wszelkie zabrudzenia, a ich zakładanie i zdejmowanie jest bardzo szybkie i wygodne. Obuwie ochronne oprócz spełniania charakterystycznych dla niego funkcji musi być także ergonomiczne i wygodne dla pracownika. Wygodne buty to podstawa troski o kręgosłup i prawidłową postawę. Minimalizują one także ryzyko chorób zwyrodnieniowych kręgosłupa w przyszłości. Zależnie od temperatury panującej w miejscu pracy, można zdecydować się także na modele bardziej przewiewne lub z dodatkowym ociepleniem. Ponieważ w zakładach przemysłowych związanych z przetwórstwem mięsa przeważnie jest dosyć chłodno, pracodawcy najczęściej decydują się zapewnić swoim pracownikom wysokie trzewiki lub wiązane, ocieplane obuwie ochronne.

Dla osób pracujących na stanowiskach np. biurowych niezwiązanych bezpośrednio z przetwórstwem zalecane jest miękkie obuwie wykonane z piankowego tworzywa EVA. Takie buty zapewniają odpowiedni poziom ochrony przed wilgocią, stabilizację, amortyzację i komfort termiczny.