Jakie rękawiczki jednorazowe wybrać?

Rękawiczki jednorazowe chronią skórę dłoni przed działaniem detergentów, zapobiegają przenoszeniu się drobnoustrojów i są wymagane w wielu branżach – między innymi spożywczej, medycznej i kosmetycznej. Na rynku mamy szeroką paletę produktów dostosowanych do potrzeb różnych grup użytkowników. Jakie rękawiczki jednorazowe wybrać? Gdzie kupić rękawice jednorazowe?

Rękawiczki jednorazowe – jakie wybrać?

Rękawice jednorazowe przydają się w wielu sytuacjach – są używane przez pracowników ochrony zdrowia, kosmetyczki, kucharzy, fryzjerów, sprawdzają się przy sprzątaniu, farbowaniu włosów, stanowią też podstawowe wyposażenie działów z pieczywem i owocami w sklepach spożywczych. Rękawiczki mogą być zrobione z różnych materiałów, warto zatem wybrać produkt dostosowany do rodzaju prac, jakie będziemy wykonywać. Wyróżniamy:

  • rękawiczki lateksowe – najbardziej popularne, wykonane z naturalnego kauczuku, ulegają biodegradacji. Doskonale sprawdzają się przy sprzątaniu, obieraniu warzyw, są używane przez lekarzy i kosmetyczki. Charakteryzują się dużą rozciągliwością, dobrze przylegają do skóry, optymalnie chronią przed substancjami chemicznymi i patogenami. Dostępne w wersji pudrowanej i niepudrowanej. Niestety często powodują reakcje alergiczne, a w kontakcie z tłuszczami ich struktura ulega uszkodzeniu.
  • rękawiczki nitrylowe – alternatywa dla rękawiczek lateksowych. Są co prawda mniej elastyczne, ale odporne na działanie tłuszczów i mogą być stosowane przez osoby z alergią na lateks. Dobrze przylegają do dłoni. Sprawdzają się np. przy zmianie pieluch i aplikacji kremów na skórę osób chorych, wykonywaniu manicure itp. Wykonane z syntetycznego kauczuku, nie ulegają biodegradacji.
  •  rękawiczki winylowe – wykonane z polichlorku winylu, nie przylegają do skóry tak ściśle jak rękawiczki lateksowe i nitrylowe, przez co dla wielu osób są bardziej wygodne w użyciu. Niestety są mniej odporne na uszkodzenia, np. rozerwanie. Sprawdzają się przy wykonywaniu zabiegów kosmetycznych lub obróbce żywności. Optymalnie chronią przed drobnoustrojami i substancjami chemicznymi.
  •  rękawiczki foliowe – najmniej trwałe rękawiczki, zapewniają najniższy stopień ochrony. Używane w gastronomii, np. na stoiskach z pieczywem, stosowane również do drobnych zabiegów kosmetycznych.

Jak zakładać i jak zdejmować rękawiczki jednorazowe?

Prawidłowe używanie rękawiczek ma kluczowe znaczenie – pozwala chronić skórę przed kontaktem z patogenami, substancjami chemicznymi itp. Przed założeniem należy dokładnie umyć ręce, a następnie je wysuszyć. Nie można dmuchać w rękawiczki, ponieważ w ten sposób wprowadza się do ich wnętrza zarazki. A jak bezpiecznie zdjąć rękawiczki jednorazowe? Najpierw chwytamy rękawiczkę przy nadgarstku i pociągamy ją, wywijając na lewą stronę, ale nie zdejmując całkowicie z palców. Z drugą dłonią postępujemy podobnie, a rękawiczkę wkładamy w drugą. Później myjemy lub dezynfekujemy ręce.

Na co trzeba zwrócić uwagę, wybierając rękawice jednorazowe?

Przede wszystkim na rozmiar rękawiczek – nie powinny być za małe, bo będą nas cisnąć, ani za duże – wtedy zsuną się z rąk w trakcie pracy. Najlepiej, kiedy dobrze przylegają do skóry. W sprzedaży dostępne są rozmiary od XS do XL, a wielu producentów stosuje również numerację od 6 do 10. Warto też wybierać rękawiczki oburęczne – mamy wtedy pewność, że będą wygodne zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych.

Przy kupowaniu rękawiczek trzeba też sprawdzić, czy posiadają odpowiednie certyfikaty jakości. Jeśli mają być użytkowane w celach medycznych, powinny mieć oznaczenie CE zgodne z normą EN455.

Przeczytaj też:

Rękawiczki jednorazowe – gdzie kupić?

Gdzie można kupić rękawiczki jednorazowe? Szeroki asortyment produktów wysokiej jakości oferują apteki, drogerie, supermarkety, a także sklepy internetowe z odzieżą ochronną. Rękawice znajdziemy również w marketach budowlanych czy sklepach z wyposażeniem ogrodniczym.