Rękawiczki pudrowane czy bezpudrowe?

Na rynku dostępnych jest kilka  rodzajów rękawic ochronnych, przez co ich wybór może sprawiać wielu osobom trudność.  

Dowiedz się, które rękawiczki będą lepszym wyborem – pudrowane czy bezpudrowe.

Rękawiczki jednorazowe to w przypadku wielu zawodów oraz czynności dnia codziennego podstawowy element wyposażenia. Ich podstawowym zadaniem jest zabezpieczenie przed przenoszeniem chorobotwórczych drobnoustrojów i bakterii z człowieka na produkt (np. w branży gastronomicznej) lub na innego człowieka (np. w medycynie).

Rękawiczki jednorazowe – pudrowane czy bezpudrowe?

Rękawiczki jednorazowe pudrowane są pokryte wewnątrz talkiem lub skrobią kukurydzianą. Takie rozwiązanie zapobiega zbieraniu się wilgoci w środku rękawiczki oraz nadmiernemu tarciu. Rękawiczki bezpudrowe gwarantują bezpośredni kontakt gumy ze skórą osoby noszącej. Korzystanie z rękawic pudrowanych nie jest zalecane w branży spożywczej.

Rękawiczki pudrowane czy bezpudrowe – wady i zalety obu rozwiązań

Rękawiczki pudrowane zakłada się nieco łatwiej, ponieważ talk ułatwia przesuwanie gumy po dłoniach. Wygodnie jest je również ściągać, zatem mogą okazać się odpowiednim wyborem, kiedy rękawiczki trzeba zdejmować wielokrotnie w ciągu dnia. Są polecane osobom, które borykają się ze zwiększoną potliwością skóry w okolicach dłoni. Dobrze sprawdzą się również w wymagających, ciepłych i wilgotnych warunkach.

Zdarza się jednak, że ich długotrwałe stosowanie prowadzi do podrażnień skóry, zaczerwienienia, wykwitów alergicznych czy swędzenia. Rękawiczki bezpudrowe nie powodują alergii u osób, które są na nie podatne, ponieważ nie zawierają żadnych dodatkowych środków wewnątrz. Założone na dłonie bardzo dobrze przylegają i gwarantują dużą dokładność wykonywanych ruchów.

Ograniczenia FDA dotyczące wykorzystywania rękawiczek pudrowanych

Amerykańska Agencja Żywności i Leków w 2017 roku postanowiła wycofać z rynku większość rękawiczek pudrowanych stosowanych w służbie zdrowia przez lekarzy i pielęgniarki. Uzasadniła to zagrożeniem zarówno pacjentów, jak i lekarzy. Wśród potencjalnie mogących wystąpić powikłań wynikających z użytkowania rękawic pudrowanych wymieniono między innymi:

  • stany zapalne układu oddechowego,
  • powstawanie natychmiastowych lub opóźnionych reakcji alergicznych na skórze,
  • trudności w gojeniu się ran.

Żeby rękawiczki medyczne spełniały wszystkie obowiązujące normy bezpieczeństwa muszą być odpowiednio oznakowane i przetestowane. Wybierając je, warto zwrócić na ich rozmiar i poziom ochrony przed patogenami czy kwasami.

Stosowanie rękawic pudrowanych nie jest też zalecane w branży gastronomicznej. Jest to sektor, w którym obowiązuje system kontroli i nadzoru nad produkcją i przetwórstwem żywności HACCP. Jednym ze sposobów przestrzegania założeń tego systemu jest stosowanie przez personel zaangażowany w obróbkę żywności, odpowiedniej odzieży ochronnej, nakrycia głowy, maseczek oraz rękawic jednorazowego użytku. Rękawice ochronne powinny być w kolorze niebieskim, który wprowadza odpowiedni kontrast między nimi a produktami spożywczymi. Dzięki temu szybko i łatwo można znaleźć i wyeliminować ewentualne fragmenty rękawic, które mogłyby dostać się do żywność w wyniki ich uszkodzenia mechanicznego.

Rodzaje rękawiczek jednorazowych bezpudrowych

Wyróżniamy rękawice bezpudrowe:

  • nitrylowe – najczęściej są bezzapachowe, więc nie przenoszą aromatu gumy na dłonie, co jest ważne w szczególności w przypadku osób wyjątkowo wrażliwych na zapachy. Nie uczulają, ale są odrobinę mniej elastyczne, niż rękawiczki lateksowe, zatem dla jak największego komfortu ich użytkowników, warto wypróbować różne rozmiary. Zapewniają bardzo dobrą wrażliwość na dotykane przedmioty.
  • lateksowe – to doskonały wybór dla wszystkich osób, które nie mają uczulenia na lateks, a cenią sobie świetną jakość rękawiczek w dobrej cenie. Są bardzo elastyczne, łatwo dopasowują się do dłoni i są wygodne w noszeniu. Gwarantują dobry poziom ochrony przed czynnikami chemicznymi.
  • winylowe – dobrze sprawdzają się do sprzątania, zmywania naczyń i wykonywania innych prac domowych, które mogą podrażniać delikatną skórę dłoni. Ze względu na nieco luźniejszy krój i mniejszą elastyczność nie są polecane do pracy wymagającej bardzo dużej precyzji ruchów. Polubią je osoby, które nie lubią uczucia nadmiernego przylegania rękawiczki do dłoni. Są stosunkowo tanią alternatywą w porównaniu do pozostałych rozwiązań.

Każdy z przytoczonych rodzajów rękawiczek jednorazowych bezpudrowych posiada swoje wady i zalety. Dobranie ich do siebie jest kwestią indywidualną, ponieważ bardzo dużo zależy od tego, w jakim celu nosimy rękawiczki i jakie czynności zamierzamy w nich wykonywać. Duży wybór certyfikowanych rękawic ochronnych (w tym również tych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością) znajdziesz w ofercie Global Food Hygiene – kliknij, aby dowiedzieć się więcej.