Odzież ochronna HACCP

Odzież HACCP to szczególny rodzaj ubrań ochronnych, roboczych i jednorazowych, które stosuje się w pracy jakkolwiek związanej z żywnością i z jedzeniem. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym standardzie jakości. 

Standardy jakości tego rodzaju odzieży i innych elementów są tak ważne, ponieważ to one gwarantują, że jedzenie, które jest dostępne w sklepach lub w większości restauracji jest bezpieczne i można spożywać je bez obaw. Dowiedz się, czym dokładnie jest odzież ochronna HACCP i jakie wymagania musi ona spełniać.

Co to jest HACCP?

Skrót HACCP z angielskiego oznacza Hazard Analysis and Critical Control Points System. Ma na celu zadbać o maksymalne bezpieczeństwo pracy związanej w jakikolwiek sposób z żywnością. System wiąże się nie tylko ze zgodami na działalność otrzymywanymi od sanepidu, ale również z procedurami postępowania w różnych sytuacjach czy z odzieżą ochronną pracowników. Audyty HACCP obejmują między innymi kontrolę:

  • stanu technicznego budynku i jego otoczenia,
  • wydzielenia odpowiednich pomieszczeń do konkretnych zastosowań (produkcyjnych, socjalnych, magazynowych),
  • produkowania, przechowywania i transportowania żywności,
  • realizowania dobrych praktyk higienicznych,
  • maszyn i sprzętów stosowanych na terenie zakładu pracy,
  • kwalifikacji pracowników i odpowiedniego ich zabezpieczenia przez pracodawcę.

System HACCP ma na celu wyeliminować lub zminimalizować wszystkie zagrożenia fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne, które mogą dotyczyć pracowników lub produktów przetwarzanych na terenie danego zakładu. System musi być stosowany i i kontrolowany cały czas – działania jednorazowe są w tym przypadku niewystarczające. Bardzo szczegółowo reguluje on wszystkie wymagania związane z budynkiem, maszynami i pracownikami, ponieważ to od przestrzegania tych norm zależy zdrowie i bezpieczeństwo wielu ludzi – nie tylko tych pracujących na terenie konkretnego zakładu, ale również tych, którzy później nabywają produkty w nim wytworzone. Interesującą ciekawostką jest to, że pierwotnie system HACCP powstał na zamówienie NASA w celu wyprodukowania żywności o odpowiednim poziomie bezpieczeństwa dla astronautów. W późniejszym czasie zapadła decyzja o zaadaptowaniu tego systemu na warunki związane z żywnością, która sprzedawana jest w sklepach, hotelach czy restauracjach.

Jakie są wymagania HACCP dla odzieży ochronnej?

Wśród podstawowych wymagań, jakie stosuje się wobec odzieży HACCP jest to, że powinna ona być utrzymana w jasnych kolorach, na których łatwo dostrzegalne będą nawet najmniejsze zabrudzenia. Materiały, z których wykonywany jest ten rodzaj odzieży, muszą być odporne na strzępienie się tak, by kawałki ubrań nie dostawały się do jedzenia. Muszą być także łatwe w czyszczeniu, pracy i dezynfekcji oraz przystosowane do prania w pralniach przemysłowych tak, aby korzystanie z nich było możliwie jak najwygodniejsze. Odzież HACCP powinna zakrywać pracownika w odpowiednim stopniu. Nie może mieć także kieszeni, z których może coś wypaść, ani drobnych elementów, które mogłyby odpaść w trakcie pracy. Odzież HACCP powinna być zgodna ze standardem ISO 22000.

HACCP w branży HoReCa

Czym jest branża HoReCa? Odnosi się ona przede wszystkim do całego sektora gastronomiczno-hotelarskiego (przeczytaj nasz artykuł: “Branża HoReCa – co wchodzi w jej skład i jak wygląda praca w tym sektorze?”).Już sama jej nazwa sugeruje, że dotyczy ona hoteli, restauracji i cateringów lub kafejek. Termin HoReCa odnosi się już nie tylko do samego jedzenia czy napojów dystrybuowanych w tych miejscach, ale również wszystkich przedmiotów i produktów, które mają z nimi jakikolwiek związek, czyli np. odzieży ochronnej lub jednorazowych naczyń, na których żywność jest podawana. Branża HoReCa już w tej chwili jest jednym z największych sektorów i wciąż nieustannie się rozwija. Ponieważ każdy mieszkaniec krajów rozwiniętych korzysta z jej dobrodziejstw, odpowiednie procedury muszą być w niej zachowane z uwagi na bezpieczeństwo wielu milionów ludzi.

Odzież ochronna HACCP – czyli jaka?

Wyróżniamy różne rodzaje odzieży HACCP, a wśród nich można wymienić:

ochronę głowy – czyli kominiarki, maski, czepki i czapki, które zapobiegają dostawaniu się włosów z głowy, wąsów i brody do żywności. Chronią także przed wpadnięciem np. kolczyków i innych elementów do produktu. Do ochrony głowy można zaliczyć także hełmy i kaski ochronne używane w magazynach.

kombinezony i fartuchy jednorazowe – które należy dostosować do specyfiki pracy w danym zakładzie. Zupełnie inne wymagania dotyczą miejsc pracy, w których pracownicy zajmują się obróbką mięsa, a inne przy pakowaniu sałatek. Kombinezony i fartuchy jednorazowe to sposób na zapewnienie najwyższego poziomu higieny w zakładzie pracy.

ochronę rąk – czyli przykładowo zarękawki i rękawice jednorazowe. Ochrona rąk zależnie od stanowiska, na którym pracuje pracownik, będzie inna. Można dostać rękawice antyprzecięciowe, wykonane z metalu, albo rękawice gumowe i materiałowe, które chronią skórę przed wilgocią, środkami czystości lub innymi, drażniącymi preparatami. Rękawice jednorazowe to doskonały wybór dla osób, które pracują z Klientem, przekładają i podają produkty.

ochronę nóg – tutaj do wyboru mamy trzewiki niskie, trzewiki wysokie, wsuwane, klapki, a nawet kalosze. Buty ochronne do pracy to sposób na zapewnienie sobie komfortu i wygody chodzenia, zdrowia kręgosłupa i stawów, ochrony przed zmiażdżeniem, wodą, olejami, środkami czystości i temperaturą.

noże – wyposażenie każdego zakładu pracy to również odpowiedniej jakości, ergonomiczne i naostrzone noże. Można dostać akcesoria do krojenia i przecinania w różnych kolorach tak, by każdy nóż był przeznaczony do innego rodzaju jedzenia. Pozwoli to zachować idealny poziom higieny i przedłużyć trwałość żywności, ponieważ jedne rodzaje jedzenia nie zostaną zanieczyszczone innymi.

Odzież jednorazowa HACCP i inne akcesoria foliowe

Oprócz odpowiedniej odzieży ochronnej w każdym zakładzie pracy muszą znaleźć się następujące produkty:

worki foliowe – które, chociaż są drobnym to bardzo ważnym, niezbędnym do pracy elementem. Worki foliowe pozwalają nie tylko wygodnie gospodarować odpadami, ale również w wygodny sposób je wynosić i dbać o ich odpowiednie przetwórstwo. Dostępne są różne pojemności i kolory worków tak, by ich segregowanie nie stanowiło żadnego problemu.

inne artykuły foliowe – czyli przykładowo worki przeznaczone do umieszczania ich w szerokich pojemnikach, które mogą służyć odkładaniu telefonów lub biżuterii podczas pracy w bezpieczne i higieniczne miejsce. Przydatne mogą okazać się także jednorazowe fartuszki i pelerynki, dla osób spoza zakładu pracy, które przychodzą na audyt lub kontrolę.

dozowniki – które są niezbędne do prawidłowej i higienicznej dystrybucji wszystkich artykułów foliowych takich jak rękawiczki, ochraniacze na buty, fartuchy i worki foliowe.