W jakie sprzęty wyposażyć zakłady żywienia zbiorowego, m.in. restauracje, bary, kawiarnie, stołówki czy firmy cateringowe? Jakie standardy spełniać powinno wyposażenie do gastronomii, aby było zgodne z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy? Którzy producenci z tej branży zasługują na uwagę? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.

Rękawice jednorazowe w gastronomii

Podstawowe wyposażenie gastronomii

Zakup niezbędnego wyposażenia dla gastronomii powinien być uzależniony od charakteru lokalu oraz zakresu jego działań. Istnieje jednak uniwersalna lista kategorii, według której warto kompletować profesjonalny sprzęt gastronomiczny:

  • urządzenia do obróbki mechanicznej (np. nadziewarki, szatkownice, wilki do mięsa),
  • urządzenia do obróbki termicznej (np. kuchenki, frytownice, piece, grille, opiekacze),
  • urządzenia chłodnicze (m.in. lodówki, zamrażarki, szafy do sezonowania mięsa, witryny chłodnicze),
  • sprzęty kuchenne (m.in. noże, ostrzałki, garnki),
  • artykuły stołowe (porcelana, sztućce, naczynia do serwowania),
  • sprzęt do kawy i herbaty (ekspres, młynek, czajnik).

Wśród wyposażenia dla gastronomii powinny znaleźć się także artykuły i środki higieniczne:

  • zmywarki gastronomiczne,
  • filtry do wody,
  • zmiękczacze do wody,
  • sterylizatory,
  • naświetlacze do jaj,
  • separatory tłuszczu,

Ubiór pracowników gastronomii

Personel gastronomii zobowiązany jest do noszenia specjalnej odzieży wierzchniej, która ma za zadanie chronić ciało przed poparzeniem przygotowywaną żywnością oraz przed zabrudzeniami. Fartuchy ochronne oraz spodnie czy bluzy robocze powinny spełniać standardy HACCP.

Do obowiązków pracowników należy także zakrywanie włosów (np. jednorazowymi czepkami ochronnymi) oraz zakładanie butów roboczych z antypoślizgową podeszwą (mogą być to trzewiki niskie, trzewiki wysokie, trzewiki wsuwane, klapki). Podczas bezpośredniego kontaktu z żywnością zalecane jest także używanie jednorazowych rękawic ochronnych.

Ten temat został szeroko omówiony w artykule Odzież ochronna przeznaczona do kontaktu z żywnością – jakie normy musi spełniać?

Wyposażenie gastronomii a rodzaj prowadzonej działalności

Poniższy spis wyposażenia obejmuje wyłącznie te pozycje, które są stricte dopasowane do planowanego menu oraz specyfiki lokalu.

Wyposażenie pizzerii:

  • akcesoria do pizzy,
  • blachy i deski do pizzy,
  • maszynki do makaronu,
  • piece do pizzy,
  • pojemniki na ciasto,
  • wałkownice do ciasta.

Wyposażenie restauracji typu kebab:

  • kebaby gazowe,
  • miesiarki spiralne,
  • noże do kebaba,
  • rożna gazowe.

Wyposażenie bufetów, firm cateringowych i stołówek:

  • czajniki,
  • deski,
  • dyspensery,
  • dzbanki,
  • ekspresy do kawy,
  • kociołki do zup,
  • koszyki,
  • łyżki do sałatek,
  • meble cateringowe,
  • młynki do mielenia kawy,
  • naczynia jednorazowe,
  • patery do serwowania,
  • podgrzewacze do czekolady,
  • podgrzewacze elektryczne,
  • pojemniki GN,
  • pojemniki na sztućce,
  • przybory do serwowania,
  • stojaki bufetowe,
  • szczypce,
  • tace GN, półmiski, talerze,
  • warniki do napojów,
  • witrynki,
  • zaparzacze do kawy.

Wyposażenie gastronomiczne baru:

  • akcesoria barmańskie,
  • blendery,
  • czajniki,
  • dozowniki,
  • dystrybutory do piwa,
  • granitor,
  • kostkarki,
  • kruszarki do lodu,
  • młynki do mielenia kawy,
  • otwieracze,
  • podgrzewacze do czekolady,
  • shakery,
  • syfony do wody,
  • szczotki do szklanek,
  • tablice informacyjne,
  • termosy, pojemniki, wiaderka,
  • warniki do napojów,
  • wyciskarki do soków,
  • zaparzacze do kawy.

Wyposażenie gastronomiczne kawiarni:

  • blendery do frappe,
  • dyspensery do cukru,
  • dzbanki do spieniania,
  • ekspres do kawy,
  • miarki i łyżeczki do odmierzania,
  • mleczniki,
  • młynek do espresso,
  • odbijaki,
  • pompki do syropu,
  • przyborniki na dodatki,
  • tampery do espresso,
  • termometry do spieniania,
  • timery,
  • wagi,
  • warniki do wody,
  • zaparzacze do kawy.

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii

Wyposażenie dla gastronomii powinno spełniać szereg przepisów bezpieczeństwa, higieny pracy oraz prawa. Owe zapisy znaleźć można w:

  • ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
  • Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.

Stosowanie się do powyższych aktów normatywnych ma za zadanie zapewnić bezpieczeństwo pracownikom oraz klientom.

Wyposażenie gastronomii – gdzie kupić i na jakich producentów postawić?

Wyposażenie gastronomii powinno być nie tylko bezpieczne w użytkowaniu, ale również funkcjonalne oraz wydajne. Istotny jest także korzystny stosunek jakości do ceny. Godnym polecenia producentem artykułów BHP oraz odzieży ochronnej dla branży spożywczej jest marka Global Food Hygiene. Jej innowacyjne rozwiązania i wysoka jakość produktów, zostały docenione licznymi nagrodami i wyróżnieniami.